Intervjustudie om chatt-service

En forskargrupp vid Linköpings universitet har studerat införandet av en chatt-service inom primärvården i Region Östergötland. Tre intervjustudier har genomförts, varav den första precis publicerats i JMIR Human Factors. Det är en intervjustudie med 21 läkare, sjuksköterskor och administratörer på fem olika vårdcentraler. Chattverktyget upplevdes vara enkelt men samtidigt komplext att använda; införandet var mycket mer än att bara lära sig det tekniska. Personalen var nöjd med att kunna erbjuda fler kontaktvägar in i vården och en tjänst som de uppfattade att patienterna verkligen uppskattade och därför var de beredda att överse med vissa brister, åtminstone i ett inledningsskede. I de två övriga studierna har patienter som använt verktyget intervjuats. Dessa studier kommer att publiceras under 2021.

2 thoughts on “Intervjustudie om chatt-service

  1. Det är intressant och givande att veta vad och hur personalen inom hälso- och sjukvård upplever införandet av nya tekniska verktyg. Det som jag saknar är forskning där man ser hur patienterna upplever nya sett att kommunicera med hälso- och sjukvård givare. Och jag inte är intresserad av det unga generationen 18-40 år utan lite äldre 40-90 år.

    Like

  2. Hej Alexandra, som du ser ovan kommer det under 2021 två intervjustudier med patienter som använt samma verktyg som denna artikel handlar om: en intervjustudie med patienter direkt efter att chattservicen lanserats och en med patienter efter att tjänsten funnits i cirka ett halvår (intervjuerna genomfördes innan covid-19-restriktionerna infördes, dvs innan användningen av digitala vårdmöten tog riktig fart). Utan att spoila för mycket kan jag avslöja att patienterna såg både lika och olika på tjänsten jämfört med personalen (och jämfört med vad personalen trodde att patienterna tyckte och upplevde).

    Jag vet också att det finns andra patientstudier på gång från andra forskargrupper.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: